Tarife psihoterapie
Servicii psihoterapie

Psihoterapie

Monica Dima,
Psihoterapeut atestat in psihoterapie de catre Colegiul Psihologilor din Romania
Formare prin Asociatia Romana de Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana
Formare prin Societatea de Psihodrama Jacob Levi Moreno

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este o modalitate de tratament a tulburarilor psiho-emotionale sau un proces de dezvoltare personala intr-un anumit moment al vietii.

Cand se recomanda psihoterapia?

O persoana poate apela la psihoterapie cand:

  • Este nemultumita de o situatie personala sau profesionala;
  • Trece printr-o criza legata de un eveniment de viata – despartire, deces, boala;
  • Experimenteaza un disconfort legat de propria persoana;
  • Sufera de o tulburare psihica si, pe langa medicatie, are nevoie de suport;
  • Sufera de o boala cronica sau o afectiune fizica.

Cine poate beneficia de psihoterapie?

Clientul care beneficiaza de psihoterapie poate fi un adult, indiferent de gen, care vine din proprie initiativa sau la recomandarea unui medic sau a unei persoane apropiate ce observa ca clientul are nevoie de ajutor.
Clientul poate fi si copil sau adolescent si poate fi adus in terapie de catre parinte.
Terapia poate fi individuala, de cuplu, de familie sau de grup – in cazul pacientilor cu o patologie comuna, de ex. tulburare alimentara, tulburare depresiva, diabet, cancer, dependenti de substante etc.

Cine practica psihoterapia?

Psihoterapia poate fi practicata de catre un psiholog atestat in psihoterapie. Psihologii pot avea mai multe specializari: in domeniul psihoterapiei si al psihologiei clinice, al muncii, al transportului, al educatiei sau al apararii.
Practicarea psihoterapiei impune absolvirea unui program complex de formare profesionala care dureaza intre doi si patru ani, in cadrul unei asociatii acreditata de Colegiul Psihologilor din Romania.
Psihoterapia poate fi practicata si de medici atestati, de asemenea, de catre Colegiul Psihologilor din Romania.

Care este diferenta dintre psihoterapeut si psihiatru?

Psihoterapeutul este absolvent de psihologie atestat in psihoterapie, trateaza tulburarile psiho-emotionale si aplica tehnici de psihoterapie.
Psihiatrul este absolvent de medicina, trateaza bolile mintale (sau psihiatrice) si prescrie tratament medicamentos.
Psihoterapia si tratamentul medicamentos pot fi complementare; nu se exclud reciproc.

Ce se intampla in cabinetul psihoterapeutic?

Psihoterapia consta in relatia de comunicare dintre psihoterapeut si client, relatie bazata pe incredere, respect reciproc si confidentialitate. Psihoterapetul poate furniza informatii din psihoterapie, cu acordul clientului sau in situatii de forta majora – cand este pusa in pericol viata clientului sau a altcuiva.
Psihoterapia presupune utilizarea dialogului, dar si a altor tehnici specifice: desenul, imageria mintala, relaxarea psihica si corporala, sugestiile pozitive, asociatiile libere de idei, analiza tranzactionala etc

Cat dureaza psihoterapia?

Sedinta de psihoterapie are o durata optima de 50 minute, dar poate dura mai mult daca psihoterapeutul considera necesar sau in cazul psihoterapiei de cuplu sau de grup.
Tratamentul psihoterapeutic este un proces personalizat si poate dura cateva sedinte sau cateva luni, cu intalniri o data sau de doua ori pe saptamana.

Ce nu este psihoterapia?

Psihoterapia nu este o reteta magica si nu poate functiona fara participarea efectiva a clientului. Psihoterapeutul ajuta clientul sa-si rezolve problemele, cu resursele clientului.